Ние знаем,че всички Вие се стараете да бъдете добри социални асистенти, но с различните семейства и ситуации може да се окаже трудно да определите най-добрия начин да се справите в трудни моменти. Ето защо подбрахме няколко ценни съвета, с помощта на които да се отличите с професионализъм.

1. Разбери какви са очакванията на семейството
Да се грижиш за някого в собствения му дом е много лично преживяване. Близките му Ви поверяват неговото здраве и щастие. Това означава, че е нормално да имат големи очаквания към Вас. Когато е налице недоволство, обикновено причината е в комуникацията, а не в старанието при полагането на грижи.
Например, ако пациентът е инконтинентен и се случи „фал” какво ще направите? Ще постелите чисти чаршафи? Ще му помогнете да се преоблече? Ще изперете мръсните чаршафи? Ще ги изгладите и сгънете? Какво друго? Ако семейството очаква всичко това от Вас, а Вие пропуснете дори едно, техните очаквания няма да бъдат оправдани. А къде остана и личното отношение в този деликатен случай?
Така че, като социален асистент е Ваша отговорност да разберете какво очаква семейството от Вас. Също толкова важно е и Вие да изразите своите чувства и предпочитания. Когато Вашите очаквания съвпаднат с тези на семейството можете много по-добре да се справите със задълженията си.
2. Семействата имат нужда да видят,че техният близък е щастлив.
Обикновено е много трудно за едно семейство да наеме социален асистент. Чувстват се обезсърчени, виновни и притеснени. Те търсят Вашата помощ, за да бъдат по-спокойни, да разполагат отново пълноценно с живота и времето си.
Когато семейството посещава своя близък, те ще искат да видят как се справяте в домакинството и дали изглежда добре обгрижваното лице. Ако пациентът е стоял на едно и също място цял ден и е гледал телевизия, те изпитат вина. Бъдете сигурни, че ще потърсят друг човек, който да Ви смени.
Същото важи и за комуникацията Ви със семейството. Една от най-нетактичните реакции е да съобщите само за негативни събития или държание на пациента. Винаги се опитвайте да поднасяте неприятните случки в неутрален и неагресивен или изискващ тон.
3. Не им давайте възможност да кажат „Тя/той си гледа телефона или компютъра по цял ден”
Напоследък, това е зачестяващ проблем който семействата докладват. За клиентите е крайно неприятно да засичат как обгрижващото лице е постоянно е ангажирано с някое електронно устройство. Когато приемете да работите като социален асистент, Ваше задължение е да посветите времето си предимно на пациента.
Ако на Вас ви е скучно, най-вероятно и пациентът се чувства така. Опитайте се да го ангажирате по някакъв начин. Разберете какво харесва този човек или го попитайте как бихте могли да го накарате да се усмихне.
4. Не е нужно клиентът да е прав. (Не го поправяйте)
В работата си като, социален асистент много често ще се сблъсквате с пациенти с увредена памет или дезориентирани. Когато случаят е такъв не забравяйте, че Вие трябва да ги накарате да се чувстват в безопасност. Не е Ваша работа да ги поправяте. Ако те не могат да се сетят кой ден е или коя година, това не е страшен проблем. Трябва да се фокусирате над усилията Ви да ги накарате да разговарят с Вас и да им помогнете да се чувстват пълноценни и спокойни. Когато спорите с тях, когато ги убеждавате, единствено ги обърквате, ядосвате и наранявате.
5. Стремете се да бъдете най-успешния социален асистент. Обучавайте се!
Индустрията за социални асистенти е много конкурентна и ако искате да поемате най-добрите смени, да взимате най-добрите заплати и клиенти, тогава Вие трябва да се откроявате. Винаги се опитвайте да надвишавате очакванията на клиента. В бизнеса на първо място стои качеството. Ако си личи, че сте загрижени и полагате усилия, ще сте желани от клиентите.
Поставете си за цел да получавате хубави отзиви от семейството и болния. Клиентите харесват социалните асистенти, които имат позитивно отношение, държат близките им ангажирани и водят добра комуникация. Успехът не се печели от лотария, той е налице тогава, когато се потрудите за него!
Източник: caregivers.com