Симптоми за проблем с щитовидната жлеза и колко добре познавате нейната роля. Дали тя не е виновна за неразположението ви напоследък? Вижте 9 сигнала за проблем с щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза, разположена в предната част на шията и над ключицата, е може би най-важният инструмент на еднокринната система, а водещата й функция е да произвежда ключови за организма и процесите в него хормони. Тя отговаря за метаболизма, от нея зависи цикълът на растеж и развитие на тялото, оказва влияние върху нервната система и обмяната на веществата, свързана е и с кръвообращението.
Вижте тези 9 признака, че може да имате проблем с щитовидната жлеза:

1.Непрекъсната умора
Ако постоянно ви се спи и дори когато сте спали повече от 8 часа се чувствате изтощени и без никаква енергия, това може да е резултат от проблеми с щитовидната жлеза, предизвикани от хормонален дисбаланс и нарушения при синтеза на серотонин.

2.Изнервени сте
Чувството за непрекъснато напрежение, нерност и тревога може да не е резултат само от стрес в работата, а от хиперфункция на щитовидната жлеза, затова си направете изследвания при ендокринолог.

3.Промени в апетита
Лекарите твърдят, че хората най-често се обръщат за проверка на щитовидната жлеза, когато забележат значителни промени в теглото си. Едни качват килограми, а други отслабват. Причината е, че при хипертиреоидизъм се наблюдава постоянно чувство на глад, а при отслабени функции на щитовидната жлеза – загуба на апетит.

4.Проблеми, когато ходите до тоалетна
Обикновено хората, които се оплакват от проблеми с щитовидната жлеза, имат също усещането, че ги обливат ту топли, ту студени вълни.

5.Студени и горещи вълни
Обикновено хората, които се оплакват от проблеми с щитовидната жлеза, имат също усещането, че ги обливат ту топли, ту студени вълни.

6.Понижено либидо
Заради проблеми с щитовидната жлеза е много вероятно да имате понижено либидо и да избягвате физически контакт с партньора. Това отново е предизвикано от промени на хормонално ниво.

7.Изтръпвания
Когато щитовидната жлеза произвежда по-малко хормони, отколкото трябва, се нарушават и някои от функциите на нервната система, затова тялото изпраща импулс под формата на изтръпване, бодежи, „лазене на мравки“.

8.Подпухнали очи
Често хората, страдащи от проблеми с щитовидната жлеза, има подпухнали очи, торбички под очите, тъмни сенки. При някои пък очите са по-изпъкнали и отворени.

9.Косопад и суха кожа
Неправилни функционираща щитовидна жлеза се отразява на процеси като растеж на косата. Когато той е прекъснат или нарушен, се наблюдава обилек косопад, суха кожа, чупливи нокти.

 

Източник: 13.06. 2018 / Христина Спасова

https://zdrave.rozali.com/saveti-zdrave/9-signala-za-problem-s-shtitovidnata-jleza.html