Профилактика срещу износени стави

Поради обстоятелството, че при мнозина износването на ставите е необратим процес, изключително внимание се обръща на профилактиката. За тези, които по неволя са се сблъскали вече с проблема, са наясно, че под комплексна профилактика се разбира подходящ хранителен режим, умерено физическо натоварване, прием на хранителни добавки, които ограничават износването на ставите.

Факт е, че при голям брой от пациентите, които страдат от износени стави, правилната диагноза се поставя късно. Това с пълна сила важи за проблемите на тазобедрената става, за които стана дума, че се развиват изключително тихо и безсимптомно. Именно поради това специалистите съветват още при първите признаци на проблеми със ставите – болка, наличието на оток или зачервяване, съмнение за възпалителен процес – да се потърси адекватен лекарски съвет.

Дори без наличие на конкретни симптоми, често се дава съвет след навършване на 40-годишна възраст и при пряк контакт с някой от факторите, които влошават здравето на опорно-двигателния апарат, да се извърши преглед с цел установяване на състоянието на ставите.

Ако се пренебрегне тази заръка, добре е поне да се полагат елементарни грижи за здравето с цел ограничаване износването на ставите. Сред насоките, на които редовно се акцентира, са редуциране на телесното тегло при необходимост, особено внимание по отношение на прекомерното или липсващото физическо натоварване, акцент върху здравословното хранене.

Лечение при износени стави

Стигнахме и до същността на настоящия материал. А именно – да начертаем общи насоки за това как може да се противодейства, ограничи или намали износването на ставите. В редовете по-долу ще разгледаме някои от съветите, които се дават често с цел стопиране на естествените дегенеративни процеси и възстановяване в максималната възможна степен на тъканите в ставата.

Самите принципи на лечение, доколкото може да се говори за лечение при износване на ставите, представляват съвкупност от различни похвати. Подборът им в голяма степен зависи от степента на самото износване, от засегнатата става, от общото здравословно състояние на пациента. В хода на терапията се назначават лекарствени и нелекарствени продукти, прилага се специален режим на хранене, при необходимост – физиотерапия. Съществена част от опитите за възстановяване на засегнатите стави се отделя на хранителните добавки. В крайни случаи – форма за лечение е и оперативните намеса, при която поразената става се подменя от изкуствена.

Преди да се спрем по-конкретно на всяка една от набелязаните по-горе точки за възстановяване при износени стави, ще отбележим нещо важно. Всеки пациент, при когото е установен стартирало износване на ставите, трябва да е наясно, че с ограничаване на движението не може да преустанови развиващия се дегенеративен процес. В най-голяма степен това се дължи на обстоятелството, че ограничената физическа активност в засегнатата зона от тялото ще доведе до намалено кръвоснабдяване, а оттам – до по-малко хранителни вещества. В същото време, настъпва и задържане на отпадните продукти, отделили се по време на възпалителния процес. В този ред на мисли – резултатът от обездвижването би бил по-скоро влошаване на общото състояние на ставата.

 

Източник: https://lekuva.net