Какво е сънна апнея?

Тя не се изразява само в хъркане, проблемът е далеч по-голям от това. Това е вид сериозно смущение по време на сън ,изразяващо се в нередовно дишане. Нередовното дишане не се появява само веднъж ,то е придружено от дълги паузи. Всяко прекъсване на дишането може да продължи до 10-20секунди и да се появи повече от 30 пъти на час. Най-често срещаният признак за апнея е спирането на дишане по време на сън за 10 секунди или повече, но има и други признаци за поява на сънна апнея:

-Спадането на нивото на кислород -както бе споменато по-горе, страдащият от апнея изпитва абсолютно прекратяване на въздушния поток или значително намаляване на дишането. Когато дишането спре, това води до намаляване с поне 4 %насищането на кислород в кръвта.

-Сънят е нарушен-когато се появи апнеята, сънят е сериозно нарушен. Понякога човек стои буден и не може да заспи ,друг път той излиза от дълбок сън и след това спи леко.

-Сухота в гърлото и сутрешно главоболие- Това са другите често срещани признаци на апнеята. На сутринта ,когато човек се събуди, обикновено гърлото му е изключително сухо това причинява голям дискомфорт и затруднява още повече дишането. В допълнение може да се почувствате изморени , не само от недостига от сън а и от главоболие. Тъй като човек страда от нарушения в съня, които му пречат  да има дълбок и спокоен сън, той често има хронична отпадналост и е сънлив през целия ден. Неговия сън е съпроводен от звучно хъркане, особено късно през нощта.

-Недостатъчно снабдяване с кислород -един от най-характерните признаци на апнеята е рязкото спадане на нивата на кислород, което представлява сериозна заплаха за сърдечносъдовата система. Това е така, защото сърдечносъдовата система трябва да положи повече усилия, за да достави достатъчно количество кислород до всички тъкани. Това косвено предизвиква развитието на високо кръвно налягане, и увеличаване на риска от инфаркт и инсулт.                                                                                                                                                                             При наличието на тези признаци на апнеята е необходимо да се започни лечение най скоро. Най-широко използвания способ за лечението на апнеята е СРАР маската -продължително и положително въздушно налягане. Маската е съединена с апарат и се носи по време на сън.